Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Gewasbescherming + Branchenieuws

Gnatrol tegen larven varenrouwmug nu beschikbaar

01-07-2018

Eerder meldden wij al dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) per 2 februari 2018 het biologisch insecticide Gnatrol SC, op basis van Bacillus thuringiensis subsp. Israelensis, stam AM65-52, heeft toegelaten. Toeleverancier Benfried BV meldt nu dat het product ook daadwerkelijk binnengekomen en leverbaar is.

Gantrol SC is toegelaten in bedekte teelt van bloemisterijgewassen (snijbloemen, potplanten inclusief perkplanten, trekheesters en snijgroen) tegen larven van rouwmuggen (Sciaridae). Ook larven van overvliegen (Scatella spp.) worden aangepakt. Toepassing is als grondbehandeling, via aangieten of druppelbehandeling.

Schade
Met name in jong plantmateriaal kunnen larven van rouwmuggen veel schade geven, omdat zij de wortels van de plantjes aanvreten. Het aangevreten gewas krijgt moeite met het opnemen van water en voedingstoffen en sterft af. Indirecte schade wordt veroorzaakt doordat de larven mijten, aaltjes, virussen en schimmelsporen verspreiden. Ook de volwassen varenrouwmuggen kunnen diverse schimmels overbrengen. Ook zijn de door de larven aangevreten plekken invalspoorten voor allerlei ziekten zoals Pythium, Botrytis en Fusarium spp.

Plantum-pilot helpt bij realiseren toelating
Bacillus thuringiensis subsp. Israelensis stam AM65-52 (Bti) is al bijna tien jaar Europees goedgekeurd, maar voor Nederland een nieuwe werkzame stof. Uit diverse onderzoeken wisten we al een aantal jaar dat het een goede werking op de larven van Scaridae en Scatella heeft. Ook heeft Bti enkele malen een vrijstelling verkregen voor bestrijding van larven van de tijgermug (en recent, begin maart 2018, ook een toelating als biocide voor dit doel: product VectoBac). Het was echter lastig om de eigenaar van Bti te overtuigen gewasbeschermingstoelating in Nederland aan te vragen en een geschikte toelatingsroute hiervoor te vinden. In de Plantum-pilot Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming die bij Syngenta in de opkweek van sierteelt draait en die begeleid wordt door Benfried, is Gnatrol SC het afgelopen jaar onder proefontheffing met veel succes toegepast tegen varenrouwmuggen en oevervliegen. Dit heeft geholpen in het doen van de aanvraag tot wederzijdse erkenning van de Deense toelating van Gnatrol SC door de Franse toelatingshouder Sumitomo Chemical Agro Europe S.A.S., en in een vlotte afhandeling van deze aanvraag door het Ctgb.

Toepassing
Op het etiket wordt gewaarschuwd dat Gnatrol SC niet te combineren is met koper- en/of chloorbevattende fungiciden en bemesting. Ook wordt aangeraden uw leverancier van natuurlijke vijanden te raadplegen over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden. Mede uit de pilot bleek in ieder geval dat Gnatrol goed te combineren is met het insect-parasitaire aaltje Steinernema feltiae. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Benfried (Peter van der Wel en Cor Poppe).

Lees meer over:
Sierteelt Gewasbescherming

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599