Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Fytosanitair beleid + Branchenieuws

Plantum en LTO Glaskracht hernieuwen vraag overheidssteun voor getroffen bedrijven Ralstonia

01-09-2018

In 2015 is de rozensector voor het eerst getroffen door een uitbraak van Ralstonia. Ralstonia solanacearum is in de EU een zogeheten quarantaine-organisme. Dit zijn schadelijke organismen die in een bepaald land (nog) niet voorkomen. Kort na de uitbraak is door zowel LTO Glaskracht als door Plantum aan toenmalig staatsecretaris Van Dam gevraagd om gebruik te kunnen maken van de beschikbare compensatieregeling. Dat is toentertijd afgewezen. Er ligt nu een hernieuwde vraag voor bij de huidige minister van LNV, Carola Schouten. Middels een petitie die aangeboden gaat worden aan de vaste Kamercommissie LNV, wordt brede steun gevraagd van alle Nederlandse politieke partijen. Plantum sluit hierin aan bij het initiatief dat door LTO Glaskracht is opgezet om enerzijds het belang van de leden van Plantum direct mee te nemen in mogelijke uitkomsten van het verzoek en anderzijds om aan de politiek te laten zien dat de deelsectoren niet los van elkaar gezien kunnen worden als het gaat om fytosanitaire zaken. Ondernemers wordt gevraagd de online petitie te tekenen. De tekst in dit online deel is nog alleen gericht op LTO Glaskracht. De aan te bieden petitietekst is een afstemming tussen Plantum en LTO Glaskracht.

Ralstonia solanacearum is een voor mens en dier onschadelijke bacteriële plantenziekte, die tot die tijd in de hele wereld nog nooit in was voorgekomen in een rozengewas. Daardoor werden er tot het bekend worden van de eerste besmetting geen toetsen gedaan op aanwezigheid van deze ziekte in roos. Ondernemers kunnen zich niet voorbereiden op het potentieel uitbreken van nog niet bekende ziektes.

Op basis van artikel 3 van de Plantenziektenwet zijn de getroffen ondernemers door de Staatssecretaris van Economische Zaken verplicht gesteld om het plantmateriaal in hun kassen te ruimen en onder speciale voorwaarden te laten vernietigen. Op basis van een Verordening van de Europese Commissie (702/2014) is compensatie mogelijk.

Lees meer over:
Sierteelt Fytosanitair beleid

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599