Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

Vrijstellingen bemesting en vergroeningsmaatregelen vanwege droogte

01-09-2018

Boeren mogen definitief langer mest uitrijden in verband met de droogte. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bekend gemaakt. De precieze aanpassingen per gewas en grondsoort zijn te lezen in de officiële regeling die 28 augustus jl. is gepubliceerd. De aanpassing van de regels is ook opgenomen op de website van uitvoeringsdienst Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO.nl). Het algemene advies is om goed te kijken welke voorwaarden voor een bedrijf van toepassing zijn.

Mest uitrijden en inzaaien vanggewas
Voor bouwland in het algemeen is uitrijden van drijfmest verlengd tot en met 15 september 2018, mits wordt voldaan aan de voorwaarden dat uiterlijk 15 september 2018 op deze grond:

  • een groenbemester wordt ingezaaid die minimaal acht weken blijft staan voordat deze wordt vernietigd;
  • winterkoolzaad wordt gezaaid voor zaadwinning in het volgende jaar of;
  • in het najaar bloembollen worden geplant.

Op grasland is langer uitrijden van drijfmest afhankelijk van de grondsoort. Op zand en löss mag dit tot en met 15 september 2018 en op klei en veen tot en met 30 september 2018. Boeren die verdroogde mais eerder hebben geoogst, krijgen meer tijd voor het inzaaien van het verplichte vanggewas, namelijk tot uiterlijk 17 september 2018. Drijfmest uitrijden na mais op zand en löss is ook in 2018 niet toegestaan, volgens RVO.nl.

Geen korting op premies vergroening
Daarnaast heeft minister Schouten met EU-landbouwcommissaris Phil Hogan afgesproken dat boeren die door de droogte niet kunnen voldoen aan de vergroeningseisen, zoals niet voldoen aan 5% ecologische aandachtsgebieden in te vullen met vanggewassen, hiervoor niet gekort worden op hun premies. Boeren kunnen hiervoor een beroep doen op overmacht. Naast het niet voldoen aan de 5% ecologische aandachtsgebieden kan worden toegestaan dat vanggewassen worden geoogst of begraasd, onder voorwaarde dat er tijdens de verplichte aanhoudperiode van acht weken een voldoende grondbedekking van het vanggewas over blijft.

Alle voorwaarden staan eveneens op de website van RVO.nl.

Lees meer over:
Landbouw GLB Vrijstellingen

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599