Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Gewasbescherming + Branchenieuws

Vrijstelling voor Fox in graszaadteelt in 2017

09-03-2017

Op verzoek van Plantum heeft de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken een tijdelijke vrijstelling afgegeven voor Fox 480 SC (werkzame stof: bifenox), voor de bestrijding van de onkruiden ereprijs, akkerviooltje en dovenetels in graszaadteelt. De vrijstelling is van kracht vanaf 9 maart 2017 en is geldig tot 7 juli 2017 (120 dagen). Fox mag eenmaal (per 12 maanden) worden toegepast, in een dosering van 0,65 l/ha. Er gelden een aantal toepassingsvoorwaarden zoals driftreducerende maatregelen en geen beweiding of vervoedering van het gewas binnen drie maanden na toepassing. Zie voor het volledige besluit, de voorwaarden en overwegingen de publicatie in de Staatscourant.

Plantum heeft de vrijstelling aangevraagd op verzoek van de Werkgroep Graszaad en Graszoden en in samenwerking met de toelatinghouder van het middel Adama. Ook in het voorjaar 2016 is een vrijstelling voor Fox gerealiseerd, toen ook nog in de graszodenteelt, omdat bestrijding van genoemde eenjarige onkruiden onmogelijk werd na het vervallen van de toelating van het herbicide Verigal D (met de componenten mecoprop-p en bifenox). In oktober 2016 is de ‘opvolger’ van Verigal D, het product Fox, regulier toegelaten in diverse granen, graszodenteelt en golfterreinen, echter nog niet in graszaadteelt. De aanvraag voor graszaadteelt werd afgewezen, omdat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de effectiviteitsgegevens voor deze lage dosering bifenox (lager dan in het oude middel Verigal D) onvoldoende vond. Daarbij is het natuurlijk jammer dat graszaadteelt nog steeds niet erkend wordt als kleine toepassing, want dan zou effectiviteit niet aangetoond hoeven te worden.

Plantum blijft met de werkgroep en gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten werken aan het compleet maken van dossiers voor reguliere toelatingen voor graszaadteelt, én erkenning van de graszaadteelt als kleine toepassing.


Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

Disclaimer RSS

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599