Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

Bijeenkomst 'Zaaien voor het toekomstige GLB'

07-04-2017

Op 6 april 2017 was er in Kamerik een stakeholderbijeenkomst vanuit het ministerie van Economische Zaken om te verkennen hoe het Gemeenschappelijk Landbouwbeid (GLB) er na 2020 uit moet komen te zien. Sinds het begin van het GLB zestig jaar geleden is er elke vijf tot zeven jaar een wijziging geweest van de invulling van het GLB. Deze bijeenkomst was om vast ideeën te verzamelen voor de toekomst van het GLB na 2020.

Europa en landbouw nu en in de toekomst
Tijdens de introductie van de dag sprak oudminister Cees Veerman over de stand van Europa op dit moment en de positie van boeren en landbouwbeleid daarin. Met de Brexit in het vooruitzicht staan budgetten onder druk. Ook voor het GLB, waarvoor uit het Verenigd Koninkrijk veel geld kwam. Europa kent moeilijkheden met tegenstellingen in Noord-Zuid en Oost-West georiënteerde landen, en een verschil in wensen en verwachtingen van de EU. Meer direct van invloed op de landbouw zijn de quota die afgeschaft zijn. Ook technologisch staat er in de landbouw veel te gebeuren de komende jaren. Dit geeft veel onzekerheid voor de toekomst, maar ook kansen.

Vergroening
Bij deelname aan de workshop voor de invulling van vergroening viel op dat de aanwezigen een sterkere focus willen op het doel om biodiversiteit te stimuleren. De huidige mogelijkheden voor boeren om invulling te geven aan vergroening werden door aanwezigen als minimaal beschouwd.  Het inzaaien van mengsels van vanggewassen is de populairste vergroeningsmaatregel die boeren nemen, terwijl dat minder effect heeft op biodiversiteit dan bijvoorbeeld akkerranden of certificeringen als Veldleeuwerik of teelt van Hennep. De bodemgesteldheid heeft wel baat bij inzaai van vanggewassen.

Hoger doel, hoger risico
De hogere doelen voerden in de discussie de boventoon. Kleinschalige en regionale maatregelen is het ideaalbeeld. Er bleek echter ook dat dit op gespannen voet staat met de uitvoerbaarheid en controleerbaarheid van de uitvoering. Nu al is het voor boeren lastiger en risicovoller om pakketten als Veldleeuwerik uit te voeren of zelfs akkerranden aan te leggen voor vergroening. Het betekent namelijk meer werk voor de boer en daarnaast is het risico dat het misgaat op het veld of in de administratie groter, en daarmee is er ook een financieel risico. De kunst zal zijn om maatregelen te treffen die maximaal effectief zijn om de hogere doelen te halen maar die voor de boeren een laag financieel risico inhouden.


Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

Disclaimer RSS

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599