Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

Vereenvoudigingsvoorstellen ecologische aandachtsgebied in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

11-05-2017

De EU landbouwcommissie van het Europees parlement heeft op 3 mei jl. ingestemd met vereenvoudigingsvoorstellen voor het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Er doen geruchten de ronde dat daarin voorstellen gedaan zijn om de mengselverplichting voor inzaai van vanggewassen niet langer verplicht te stellen voor invulling van het Ecologisch Aandachtsgebied (EAG). In paragraaf 3.1.1. van het document wordt inderdaad gesproken van de mogelijkheid om enkelvoudige gewassen dichtbij elkaar geteeld op verschillende (delen van) percelen als mengsel op te kunnen geven. Zoals in een eerder bericht aangegeven is de Europese Commissie juist wel enthousiast over inzaai van mengsels voor de biodiversiteit in Ecologisch Aandachtsgebied.

Een ander aandachtspunt is het verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Ecologisch Aandachtsgebied. Hieraan lijkt stevig getrokken te worden op EU niveau.

Berichtgeving in diverse media doet vermoeden dat het besluit er al door is en er voor de praktijk in Nederland snel iets verandert, maar dat is niet het geval. Het Europese Parlement is het eens met de voorstellen voor vereenvoudiging, maar moet nu eerst in overleg met de Europese Commissie en de lidstaten. Pas als ook zij het eens zijn met de voorstellen voor verandering, kan er werkelijk iets aangepast worden. Dan nog hebben de lidstaten de mogelijkheid de regelgeving wel of niet aan te passen.

Er is al langer sprake van een wens voor vereenvoudiging van het GLB maar zal pas in het najaar van 2017 of begin 2018 verder opgepakt worden. Op korte termijn heeft deze stemronde geen invloed, mengsels van vanggewassen inzaaien in Ecologisch Aandachtsgebied blijft in 2017 verplichtt.


Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

Disclaimer RSS

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599