Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

Veredelaars werken samen de onbedoelde GMO in oranje petunia het handelskanaal uit

19-05-2017

In opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft het Nederlandse Instituut voor land- en tuinbouwgewassen RIKILT een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de melding van de Finse Autoriteit (EVIRA) over mogelijk genetisch gemodificeerde petunia’s die zonder markttoelating in de handel waren. Ook het RIKILT heeft in een aantal oranje petunia rassen soortvreemd DNA aangetroffen. De veredelingsbedrijven die de betreffende rassen op de markt brengen hebben bij de eerste melding van EVIRA al de distributie stopgezet en al hun afnemers geïnformeerd. In afstemming met ILT wordt nu ook overgegaan tot het terugroepen van de nog in voorraad zijnde planten. De niet toegelaten GMO mag in de EU niet geteeld of verhandeld worden. Consumenten hoeven geen planten te vernietigen of terug te brengen. De bedrijven brengen de aanwezigheid van het soortvreemde DNA binnen hun veredelingsprogramma’s in beeld om de bron te achterhalen en herhaling in de toekomst te voorkomen. Een risico voor humane gezondheid of nadelige effecten op de omgeving is niet te verwachten.

Het aangetroffen soortvreemde DNA wijst op een mogelijke genetische modificatie met een gen afkomstig uit een ander gewas dat ervoor zorgt dat de petunia oranje kleurt. Of dit gen daadwerkelijk aanwezig is moet uit verder onderzoek blijken. Het RIKILT bevestigd de aanwezigheid van soortvreemd DNA in de rassen Go!Tunia Orange, Sanguna Salmon, Viva Orange, Viva Fire, Viva Orange Vein en African sunset. In de oranje petuniarassen Cascadias Indian Summer en Sanguna Patio Salmon zijn de DNA markers waarop getest werd niet aangetroffen. RIKILT is onderdeel van Wageningen UR en doet onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van voeding en diervoeders.

Alle rassen waarvan is aangetoond dat ze soortvreemd DNA bezitten, waren na de eerste melding van EVIRA al uit de handel genomen. De afnemers zijn persoonlijk geïnformeerd over de bevindingen van RIKILT en op last van het ILT geïnstrueerd om de nog in voorraad zijnde planten en zaden te retourneren. De planten en zaden zullen volgens de wettelijke voorschriften vernietigd worden. Met deze regeling kan de onbedoelde GMO binnen één seizoen uit het handelskanaal worden verwijderd. Consumenten die de petunia thuis hebben mogen deze vernietigen maar zijn daartoe niet verplicht. Van het aangetroffen soortvreemd DNA wordt niet verwacht dat het een effect heeft op stuifmeel, de plant is niet winterhard en kruist niet uit met inheemse planten.

De veredelingsbedrijven werken samen met de ILT om de oorsprong van de contaminatie met soortvreemd DNA te achterhalen. In de veredeling is het gebruikelijk en toegestaan om rassen van concurrenten te gebruiken om mee te kruisen. Gedurende dit onderzoek is niet uit te sluiten dat er nog nieuwe bedrijven worden gevonden waar het soortvreemde DNA in de veredelingslijn aanwezig is of is geweest.

Genetische modificatie in sierteeltgewassen is niet verboden, maar wel aan regels gebonden . Voordat genetisch gemodificeerde gewassen mogen worden geteeld of op de markt worden gebracht, moet daar in de Europese Unie toestemming voor worden aangevraagd. Voor de teelt is in de EU alleen een maïs ras toegelaten. Voor de handel zijn meerdere gewassen toegelaten waaronder een blauwe anjer, mais en soja. Voor petunia is geen toelating voor de handel of teelt afgegeven. 

Lees meer over:
Sierteelt

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

Disclaimer RSS

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599