Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Gewasbescherming + Branchenieuws

Van Dam steunt verdere beperking neonicotinoïden

17-07-2017

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken steunt de voorstellen van de Europese Commissie om de toepassingen van drie neonicotinoïden verder te beperken. Dat schrijft hij deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie wil op basis van een nieuwe evaluatie de restricties op het gebruik van de stoffen imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam verzwaren. Concreet houdt het in dat de genoemde neonicotinoïden alleen nog in kassen gebruikt mogen worden en dat er ook een eind komt aan de zaaizaadbehandelingen voor gewassen die niet uitsluitend bedekt worden geteeld, zoals suikerbieten.

De Europese herbeoordeling is uitgevoerd door de EFSA. De Europese voedselautoriteit concludeert dat de toepassingen van de drie betreffende stoffen een hoog risico of een niet uit te sluiten risico vormen voor bijen. De EFSA maakte voor de beoordeling gebruik van een eigen toetsingskader voor bijen (Bee Guidance), dat nog niet officieel erkend en vastgesteld is door Brussel.

Voorbij aan Ctgb en NVWA
Van Dam gaat met zijn standpunt voorbij aan de bevindingen van met name het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het Ctgb beoordeelde op verzoek van het ministerie van Economische Zaken de voorstellen van de Europese Commissie en de NVWA voerde een impactanalyse uit. Het Ctgb is van mening dat de EFSA bij de herbeoordeling onvoldoende rekening heeft gehouden met de verbeterde coating- en zaaitechnieken zoals die in Nederland worden toegepast. Verder wijst het Ctgb op het gebruik van een toetsingskader dat nog onderwerp van discussie is en dat de alternatieven voor de neonicotinoïden niet per se een lager risicoprofiel hebben. Volgens de NVWA is voor onder meer aardappelen, suiker- en voederbieten, bloembollen en graszoden de landbouwkundige impact van de voorgestelde beperkingen op het gebruik van neonicotinoïden groot te noemen. De verwachting is dat in deze gewassen plagen niet meer afdoende beheerst kunnen worden of dat resistentie ontstaat tegen alternatieve middelen.

Het is opvallend dat Van Dam in zijn standpunt deze bevindingen van het Ctgb en de NVWA lijkt te negeren. In antwoord op vragen hierover vanuit de Tweede Kamer zegt hij de EFSA-bevindingen dusdanig te vinden dat Europese actie gerechtvaardigd is. Wel zegt hij toe bij de Europese Commissie te zullen aandringen om bij de besluitvorming rekening te houden met de hoogwaardige coating- en zaaitechnieken die in Nederland worden toegepast. Ook zal hij de Europese Commissie vragen om meer inzicht te verkrijgen in de risico’s van het gebruik van alternatieve middelen en dit mee te nemen in de overwegingen bij het nemen van maatregelen.

Het voorstel van de Europese Commissie is geagendeerd in de Landbouw- en Visserijraad van juli (Raad van de Europese landbouwministers), maar nog niet in de juli-vergadering van het Europese Committee (SCoPAFF) dat besluit over toelating van stoffen. 

Lees meer over:
Gewasbescherming

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

Disclaimer RSS

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599