Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

Kasgroeit in Goedemorgen Nederland, een reactie op de leerrekening

06-12-2017

In het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland van WNL op NPO 1 kon Anneke Postma, opleidingsmanager Kasgroeit, haar visie geven. WNL ziet onze sector als voorloper op het gebied van scholing en ontwikkeling. Anneke’s reactie is te zien na ongeveer 15 minuten.

Het nieuwe kabinet wil deze regeerperiode een eigen leerrekening introduceren voor iedere werkende tot en met mbo 4 niveau. Dit is een eigen leerbudget, gekoppeld aan je DigiD, die werknemers naar eigen inzicht kunnen inzetten voor scholing en ontwikkeling. Het kabinet richt zich met name op lager- en middelbaar geschoolden omdat deze mensen vaker geconfronteerd zullen worden met nieuwe technologieën en veranderingen. Zij kunnen kwetsbaar worden op de arbeidsmarkt.

Dit persoonlijk leerbudget zou gevuld moeten worden met overheidsgeld en middelen vanuit Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen zoals het Fonds Colland Arbeidsmarkt. Er is vanuit de politiek kritiek op de inzet van deze fondsen. De middelen zouden teveel bij de fondsen worden opgepot. Echter, ik zie de individuele leerrekening eerder als het verplaatsen van financiële middelen waarbij medewerkers de volledige regie krijgen over de inzet van de middelen.   

Lager opgeleiden zullen deze middelen niet snel inzetten voor scholing. Deze doelgroep heeft in zijn/haar schoolcarrière vaker negatieve leerervaringen opgedaan (ze waren immers nooit de beste) en willen daardoor niet terug naar school of naar een cursus. Deze mensen kunnen en willen wel leren, alleen dan vooral via informele manieren van leren, op de werkplek. Dit is veel kansrijker.

Ik verwacht dan ook dat de financiële middelen bij deze doelgroep onbenut blijven. Ook zij kunnen nu al gebruik maken van scholing en ontwikkeling via het Fonds Colland Arbeidsmarkt, maar doen dat relatief weinig. Doordat deze financiële middelen op een rekening van de medewerker komen te staan, kunnen ze niet meer op een andere manier worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het stimuleren van een leercultuur waardoor informeel leren op de werkplek mogelijk wordt. 

Lees meer over:
Scholing

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

Disclaimer RSS

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599