Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

ZAAD! Wat weet jij er van? Aflevering 2 met Koen, tomatenveredelaar

02-03-2018

Ons land is een van de grootste spelers als het gaat om zaad. Plantenzaad om precies te zijn. Dus blijkbaar kunnen wij daar wel iets over vertellen. Wij zijn een interessante sector met een hoop kennis, expertise en innovatie, maar ook met veel vraagstukken. Sociaal, economisch, ethisch en politiek. Wat er al niet start bij ZAAD!

In de serie ZAAD! wordt de kijker meegenomen langs tien leuke mensen die iets vinden van zaad. Van kok tot veredelaar, van boer tot econoom en van activist tot wetenschapper. Zij vertellen wat zij van zaad vinden en welke rol zij in de keten van zaad innemen. Ook stellen zij vragen aan elkaar. Tussendoor wordt meer achtergrondinformatie gegeven over zaad. Eigenlijk is de serie dus een soort snelcursus.

In de tweede aflevering van ZAAD! ontmoeten wij Koen, tomatenveredelaar. Over zaad zegt hij: ‘Samen met de natuur creëren we nieuwe tomatenrassen.’

Een veredelaar staat aan de basis van alle eigenschappen die planten hebben, zoals smaak, kleur en opbrengst. Net als in de fashionindustrie komen er jaarlijks nieuwe variëteiten op de markt die er net weer anders uitzien. Een nieuwe kleur paprika, een lekker ruikende bloem of sneller groeiend gras. Als we naar de keten van de plant kijken, hebben alle schakels hun eigen wensen. Een teler wil zo veel mogelijk bloemen aan zijn plant, de supermarkt wil een langer verse komkommer en de consument wil een zoetere tomaat. Allemaal criteria die een veredelaar meeneemt bij het ontwikkelen van een nieuw ras.

Elke week komt er een nieuwe aflevering van ZAAD! online. De serie is een samenwerking van Slow Food Youth Network (SFYN) en Plantum. Het doel van de serie is om door middel van een gesprek met verschillende gasten de kijker op een toegankelijke, inhoudelijke en evenwichtige manier meer te vertellen over zaad. Zo kan de kijker zelf een geïnformeerde mening vormen over de thematiek.

Lees meer over:
De sector

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599