Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Gewasbescherming + Branchenieuws

Aanpassing beslismethodiek kleine toe-passingen sierteelt

01-07-2018

Na lange tijd is eindelijk een eerste uitvoering gegeven aan aanpassing van de beslismethodiek voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen voor de sierteelt. Het is al jaren een probleem dat sierteeltbrede toelatingen nauwelijks gerealiseerd worden. Dit omdat sierteelt in Nederland geen erkende kleine toepassing is en dus elk gewas apart aangevraagd moet worden. Voor toelatinghouders is sierteelt echter wel klein en zijn dergelijke aanvragen economisch onhaalbaar, waardoor de sierteelt met een ontoereikend middelenpakket zit. Ook via de Tweede Kamer is hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd, met onder andere een al enkele jaren geleden aangenomen Motie Geurts grofmaziger sierteelt. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben hier nu in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een eerste uitvoering aan gegeven.

Het Ctgb meldt dat er aanpassingen zijn gedaan in de indeling in kleine gewasgroepen sierteelt en in het extrapolatiedocument werkzaamheid voor de sierteelt. Voor de gewasgroepen is een indeling gemaakt in groepen die vanuit landbouwkundig perspectief en vanuit risicoperspectief logisch is. Deze gewijzigde indeling leidt ertoe dat de meeste gewasgroepen kleiner zijn dan het maximale areaal voor kleine teelten (1.000 hectare bedekte teelten, 5.000 hectare onbedekte teelten). NB Plantum: dit is een nationaal gestelde en gekozen grens, wij vragen om Europese harmonisatie bij de definitie van kleine toepassingen! Nu kunnen aanvragers via NLKUG of zonale artikel 51-aanvragen een uitbreiding aanvragen voor deze gewasgroepen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de lijst indeling kleine gewasgroepen sierteelt.

Als sectoren bekijken we momenteel met de NVWA, het Ctgb, het ministerie van LNV en toelatinghouders wat deze aanpassingen nu concreet betekenen voor de sierteelt en of verdere optimalisatie mogelijk is. Het lijkt erop dat de meeste sierteeltgewasgroepen nu klein zijn, met uitzondering van bedekte teelt van potplanten en onbedekte teelt van bloembollen en –knollen. Daar ligt dus nog een wens. Ook moet bezien worden of toelatinghouders met deze wijzigingen nu daadwerkelijk meer toelatingen voor sierteelt kunnen en gaan aanvragen. 

Lees meer over:
Sierteelt Gewasbescherming Ctgb

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599