Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Persberichten

Cgo voor wintertarwe, zomergerst en zomertarwe

15-10-2018

De inzaai van proeven voor het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek (cgo) voor wintertarwe staat voor de deur. Het bestuur van de Gewasgroep Granen, Peulvruchten en Fijne zaden van Plantum is daarom verheugd te kunnen melden dat er een nieuwe contractperiode is afgesloten voor de periode tot en met oogst 2023 met WUR Open Teelten (voorheen bekend als PPO-AGV). Onder deze overeenkomst vallen de gewassen wintertarwe, zomergerst en zomertarwe.

Onderzoek voor wintertarwe uitgebreid
Dankzij medefinanciering vanuit de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw zijn aan het pakket voor de cgo van wintertarwe twee proefvelden zonder ziektebestrijding toegevoegd. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de cijfers.


Martin Robaard, voorzitter van de Gewasgroep Granen van Plantum zegt: “De extra aandacht voor de gevoeligheid van rassen voor een aantal ziekten komt voort uit de wens om tot steeds betere rassen te komen, die minder afhankelijk zijn van gewasbescherming. Om de weerbaarheid te vergroten is een goed aanbod van rassen essentieel”.


Cgo granen
Opbrengstcijfers en landbouwkundige eigenschappen alsook diverse ziekteresistenties vormen de basis van het cgo.


Lubbert van den Brink, onderzoeker bij WUR Open Teelten, verklaart: “Voor wintertarwe, het grootste gewas, is vanaf 1980 een stijging in genetisch opbrengstpotentieel van ongeveer 1% per jaar inzichtelijk gemaakt door het cgo. Deze objectieve cijfers laten zien dat er sprake is van een mooie genetische vooruitgang”.


De resultaten van het onderzoek worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst zodat akkerbouwers de voor hen meest geschikte rassen in beeld krijgen. Ook speciale eigenschappen zoals bakkwaliteit voor wintertarwe en brouwkwaliteit voor zomergerst worden in de Aanbevelende Rassenlijst weergegeven. De Commissie voor Samenstellen van de Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) is verantwoordelijk voor de juiste weergave van resultaten van het cgo. De Raad voor Plantenrassen kijkt mee, stelt minimumnormen voor markttoegang en borgt de kwaliteit.

Lees meer over:
Landbouw CGO

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599