Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

OECD-rapport over concentratie in de sector

10-12-2018

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) heeft naar aanleiding van de recente grote bewegingen tussen beursgenoteerde bedrijven (Dow/Dupont, ChemChina/Syngenta en Bayer/Monsanto/BASF) een studie uitgevoerd over concentratie in onze sector. De studie richt zich vooral op de grote landbouwgewassen. Pootaardappelen en groentezaden worden zijdelings genoemd.

De studie concludeert op basis van grote aantallen cijfers onder andere dat er grote verschillen bestaan tussen gewassen en landen. Concentratie met betrekking tot technologie (ggo-eigenschappen) is veel groter dan bij de zaden. Er is geen bewijs gevonden voor verhoogde prijzen en verminderde innovatie, wat volgens de economische theorie de logische effecten zijn van een te ver doorgeschoten concentratie.

De studie stelt voorts dat beleidsmakers niet alleen naar mededingingsbeleid moeten kijken, maar dat andere beleidsterreinen markten negatief kunnen beïnvloeden. De auteur wijst hier op hoge kosten voor het op de markt brengen van producten van nieuwe veredelingsmethoden. Hij legt ook nadruk op efficiënte licentiemethoden op intellectueel eigendom, en het belang van toegang tot genetische bronnen en van publiek-privaat onderzoek.

Hoewel de gewassen waar de studie op gebaseerd is voor een beperkt aantal Plantum-leden van belang is, zijn de beleidsadviezen zeker interessant voor de volle breedte van de sector. Het rapport is op internet te lezen, en te koop bij de OECD. 

Lees meer over:
De sector

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599