Leren in de sector

Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende opleidingen, workshops en cursussen die een directe link hebben met de sector zaden en jonge planten. Door te klikken op de link komt u terecht op de websitepagina van de aanbieder.

Cursus Adviseren gewasbescherming

Datum 22/09/2020
Locatie Nederland

Vanaf 1 januari 2019 is iedereen die – beroepsmatig of in het kader van een commerciële dienst – advies verstrekt over de bestrijding van plagen en het veilig gebruik van pesticiden, verplicht om in het bezit te zijn van het vakbekwaamheidscertificaat ‘Adviseren gewasbescherming’.

Voldoe je niet aan de voorwaarden om deze licentie te verkrijgen? Volg dan de cursus ‘Adviseren gewasbescherming’! Deze cursus wordt verzorgd door docenten van Aeres Hogeschool Dronten, HAS Hogeschool in Den Bosch en Hogeschool InHolland.

Training Bedrijfshygiëne

Datum 24/09/2020
Locatie Roelofarendsveen

Een muis kan al binnenkomen door een opening van een halve centimeter. Laat staan de ziekten en plagen die loeren op het teeltmateriaal van het bedrijf waar u werkt.

In deze training Bedrijfshygiëne (in groente- en siergewassen, inclusief aardbeiplanten) neemt u uw bedrijf onder de loep. U krijgt u inzicht in de risicogebieden. U wordt zich bewust van het nut van bedrijfshygiëne en de invloed van voorschriften op de dagelijkse werkzaamheden. U leert risico’s op besmetting vroegtijdig signaleren en weet hoe u moet handelen.

Geef indringers géén kans om het teeltmateriaal op uw bedrijf aan te tasten.

Vakopleiding Plantenveredeling

Datum 27/09/2020
Locatie Nederland

Veredelen is een vak en om dit goed uit te oefenen, is een vakopleiding nodig voor degenen die in het reguliere onderwijs dit vak niet of nauwelijks hebben geleerd. Professionalisering van de (assistent)selecteurs betekent dat zij meer verantwoordelijkheden kunnen dragen in het veredelingsprogramma.

Cursus Ondernemen in de akkerbouw in 2030

Datum 01/10/2020
Locatie Zeeland, West-Brabant

De akkerbouw staat voor grote uitdagingen: hoe werken we aan kringlooplandbouw? Kunnen we innoveren in bodem & water, productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en binden we mogelijke samenwerkingspartners? Hoe past het bedrijf in nieuwe leveranciers-relaties, in een regionale en (inter)nationale context? En hoe beheers je risico’s op het bedrijf door bijvoorbeeld schade door droogte? 

Alleen het hebben van ‘groene vingers’ is allang niet meer voldoende: zonder visie, perspectief en leiderschap geen succes. In deze cursus ondernemen in de akkerbouw in 2030 zet je samen met collega’s de eerste stappen op weg met nieuw perspectief….! Je leert alles om een toekomstbestendig en duurzaam bedrijf te creëren. 

Cursus Telen zonder daglicht

Datum 01/10/2020
Locatie 's-Hertogenbosch

Gecontroleerd en geprogrammeerd planten telen biedt nieuwe mogelijkheden voor vermeerdering, opkweek van nieuwe planten en productie van consumentenproducten als bladgewassen, kruiden en cressen. Wellicht belangrijker nog is wat je kunt leren over plantenteelt van onderzoek zonder de verstorende invloed van daglicht en -lengte. Laat je inspireren door deze nieuwe aanpak voor productie van planten en de marktkansen die dit met zich meebrengt. De inzichten uit deze cursus zijn ook direct te vertalen naar de huidige tuinbouw en vollegrondsteelten.

Cursus Refrigerated Transport Technology

Datum 05/10/2020
Locatie Wageningen Campus

Are you looking for an update on the basics of refrigeration technology? Would you like to get an overview of the latest R&D developments and new generation of refrigerated transport technology?

Cursus Postharvest Technology

Datum 06/10/2020
Locatie Wageningen Campus

Are you looking for an update on the latest technologies for storage, packaging and handling of fruit, vegetables, flowers and potted plants? Would you like to broaden and deepen your knowledge of postharvest physiology, ripening and deterioration?

Training Seed Identification

Datum 12/10/2020
Locatie Roelofarendsveen

How do you see the difference between the seeds of 693 different species from 105 plant families? The nine major families representing two thirds of the number of plant species, namely 465. These are also extensively covered in the training course Seed Identification.

The aim of the training course is to improve the identification of (other) seeds that are found as impurities in seed samples. A first major step in seed identification is the recognition of the plant family, making it possible to consult efficiently reference collections and seed atlases for a final identification. In this training course, those families will be introduced that represent the majority of the seeds from the ISTA list of stabilized plant names.