Kandidaat Europarlementariërs op werkbezoek bij HZPC en Pieterpikzonen

4 | 06 | 2024

De dag begon bij Pieterpikzonen in Luinjeberd waar Bas Doorten, Ivo Prins en Erik van Dijk de kandidaat-Europarlementariërs hartelijk verwelkomden. Pieterpikzonen, met meer dan een eeuw aan ervaring in de tuinzadenindustrie, bood een uitgebreide rondleiding aan de kandidaat-Europarlementariërs.

 

Het bedrijf, een marktleider in de Benelux en op de Europese markt, leverde een unieke inkijk in hun assortiment van meer dan 2500 verschillende rassen van groente-, bloem- en kruidenzaden. Er werd gesproken over de huidige uitdagingen waarmee de sector te maken heeft, zoals de EU zaaizaadregelgeving, export en duurzaamheidsdoelstellingen in de land- en tuinbouw.

 

Na het bezoek aan Pieterpikzonen vervolgden Ingeborg ter Laak en Sjoerd Wijnsma hun werkbezoek bij HZPC in Joure, waar ze werden ontvangen door directeur Gerard Backx. HZPC, een wereldwijd bekend bedrijf gespecialiseerd in aardappelveredeling, -teelt en -verkoop, bood een diepgaand overzicht van hun werkzaamheden en innovaties in de aardappelveredeling.

 

Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), trapte het bezoek af met een introductie over de aardappel-agroketen. De kandidaat-Europarlementariërs kregen inzicht in de innovatieve en complexe benadering van HZPC bij het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen die voldoen aan de behoeften van zowel telers als consumenten wereldwijd door Gerard Backx en Robert Graveland.

 

Het werkbezoek in Friesland heeft de kandidaat-Europarlementariërs niet alleen voorzien van waardevolle kennis en inzichten, maar ook versterkt in hun vastberadenheid om de plantaardige sector te ondersteunen en te promoten binnen het Europees Parlement.

 

Op de foto van link naar rechts: Dick Hylkema, Ivo Prins, Erik van Dijk, Livia Hendriks, Sjoerd Wijnsma, Ingeborg ter Laak, Bas Doorten, Niels Louwaars en Robin van Bokhoven 

 

Gerelateerde artikelen

Symposium ‘Plant Resilience Innovations Through the Chain’

This year ‘Seed Meets Technology’ will focus on: How to grow a resilient crop, making...

Lees meer

Hoofdlijnen nieuwe Pensioenregeling bekend

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sectoren hebben afspraken gemaakt over de nieuwe...

Lees meer

Plantenkwekers-cursus weer van start

Het doel van de Plantenkwekerscursus is om medewerkers van plantenkwekerijen meer theoretische achtergrond te geven...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap