Kamerleden vieren eerste Internationale Aardappeldag

4 | 06 | 2024

Op 30 mei was er de allereerste, door de Verenigde Naties uitgeroepen, Internationale Aardappeldag. Tijdens het evenement werd een interactieve aardappelquiz gehouden, waarbij de deelnemers hun kennis over de aardappel konden testen. Jan van Hoogen, die in het televisieprogramma ‘Wedden dat?’ wel 100 verschillende aardappelrassen op smaak kon herkennen, begeleidde de quiz.

 

Plantum was nauw betrokken bij de organisatie van deze feestelijke dag, samen met BO Akkerbouw en haar leden Avebe, LTO Nederland, NAO, VAVI en SeedNL. De aardappelsector in Nederland staat bekend om haar unieke economische en innovatieve cluster waar veredeling, teelt, handel en verwerking samenkomen. Naast de quiz werden de aanwezigen verrast met een aardappelplantje, mede mogelijk gemaakt door Beekenkamp. De Kamerleden genoten van een snack van frites met ketchup en mayonaise met aardappeleiwit, verzorgd door Avebe.

 

De Internationale Aardappeldag en daardoor georganiseerde Aardappelquiz benadrukt het belang van de aardappel als een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Met een lage waterbehoefte en een lage CO2-voetafdruk in vergelijking met andere basisvoedingsmiddelen, draagt de aardappel bij aan een duurzamer voedselsysteem. VVD-Kamerlid Thom van Campen was onder de indruk van de impact van de Nederlandse pootaardappelen: “800 miljoen mensen die kunnen eten dankzij Nederlands pootgoed? Dat is echt indrukwekkend.” Caitlin Hafkamp, werkzaam voor de NSC-fractie, won de quiz en nam de wisseltrofee trots in ontvangst. “De aardappelsector is een mooie sector, waar goede dingen gebeuren. Daar mag meer aandacht voor komen.”

 

Met de ondersteuning van de Internationale Aardappeldag wil Plantum aandacht vestigen op het belang van de aardappelsector en de innovatieve bijdragen van Nederland. Power to the Pieper!

Foto - Bromet, Van Campen, Grinwis, Holman (vlnr) (1)

Op foto van links naar rechts: Laura Bromet (GL-PvdA), Thom van Campen (VVD), Pieter Grinwis (CU), Harm Holman (NSC)

Gerelateerde artikelen

Exportverbod Belarus vanaf 1 juli 2024

Sinds 1 juli 2024 geldt een pakket EU-sancties tegen Belarus (Wit-Rusland). Het gaat onder andere...

Lees meer

Definitieve versie cao Glastuinbouw

De definitieve cao Glastuinbouw is nu beschikbaar. Ook in het Engels en Pools.

Lees meer

Onderzoek naar duurzaam geteelde Nederlandse brouwgerst

Vrijdag 28 juni was de officiële start van de publiek-private samenwerking Nederlandse Brouwgerst. Het doel...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap